« Rondvaart. | Home | Uitsmijter. (29) »

Oosterscheldekering.

Donderdag 03 Mei 2012

We moesten nog even een stukje lopen voordat we naar binnen mochten. Nou was dat niet zo erg, want 1 het was stralend weer en 2 we hadden een geweldig uitzicht...

Toen we eindelijk de mannen weer hadden bereikt... ;-) Wees Andi mij erop dat de Zeelandburg open stond! Best een grappig gezicht eigenlijk.

Zo tijd om naar binnen te gaan! Maar niet voordat we de enorme kracht van het water op ons laten inwerken... Daar wil ik echt niet invallen!

Want oh oh.. Ik geloof dat je niet meer levend boven komt. Komt natuurlijk ook doordat men de opening ook van onder smaller heeft gemaakt. Ja dan wil er nogal wat water doorheen natuurlijk!

Maar goed, niet te lang bij stilstaan. Geklommen moest er worden. (kijk klimmen gaat dan nog wel met mijn knie, maar dat dalen. Daar zwijg ik dan maar even over...)

Want hoe hoger je kwam, hoe indrukwekkender het bouwwerk eigenlijk op mij over kwam!Trouwens als jullie op de pijler kijken zie j2 bordjes zitten.. De onderste betekent het sluitingspeil.. De bovenste betekent het waterpeil ten tijde van de Watersnoordramp van 1953.

Je kon echt ver kijken door de kering. Ik blijf het zo indrukwekkend vinden wat ze jaren geleden hier hebben gepresteerd!

Inmiddels staan we boven op 1 van de pijlers en ook aan de andere kant wordt het goed duidelijk wat voor kracht er achter het water zit.. Je moet er toch niet aan denken dat er betonrot in komt...

De schuiven lijken in elk geval wel heel erg stevig! Dat dan weer wel van voordeel...

Zo en ik besluit de serie van Neeltje Jans met een aantal werktuigen die men heeft gebruikt bij de bouw van de Oosterscheldekering. Ik zou zeggen kijk maar eens rustig dit door!

Nu wordt het tijd dat ik dan in elk geval de film 'de Storm' ga kijken... :-) Hij ligt al sinds maart hier in huis, maar elke keer vergeet ik hem te kijken. Hoogste tijd!

13 reacties

De kering is een verbluffend staaltje techniek. Zeer de moeite waard om te bekijken. Als je daar bij dat snelstromende water staat, kun je een beetje een indruk krijgen van de kracht van het water en dan voel je je maar nietig.
Hanny (URL) - 03-05-’12 00:15
Heel indrukwekkend. Ik word al mijn hele leven geconfronteerd met mijn geboortejaar (1953) waarin de watersnood plaatsvond. Alles daaromheen is daardoor voor mij interessant.
Sjoerd (URL) - 03-05-’12 06:41
wat moet je daar genoten hebben :)
ik allesinds :)
pascale - 03-05-’12 07:56
Heel mooi heb je die vreselijke lange `einden` vastgelegd.
Mooie reportage en het is daar niet veel veranderd met 15 jr. geleden :-0
marjolein vh pl (URL) - 03-05-’12 11:16
Een knap staaltje werk en een imposant gezicht.
Als je nog geen ontzag voor de kracht van water had dan kreeg je het nu wel.
ada (URL) - 03-05-’12 13:05
Wat heb je de storm nog niet gezien. Daar ben ik zelfs voor naar de bios geweest. En dat was weer voor het eerst in tien jaar of zo. Mooie serie trouwens van je foto's. De zeelandbrug heb ik alleen nog maar open gezien toen ik ervoor moest wachten, dit ziet er beter uit.

Love As Always
Di Mario
Di Mario (URL) - 03-05-’12 13:59
Tijdens de bouw van de Oosterscheldekering heb ik een rondleiding gehad op het werkeiland Neeltje Jans. Toen was goed te zien hoe immens groot en indrukwekkend de betonnen elementen van die kering zijn, want een groot deel zit nu onder water en is niet meer te zien. Heel indrukwekkend.
Jan K. alias Afanja (URL) - 03-05-’12 15:50
Indrukwekkend is de Oosterscheldekering zeker! Knap staaltje waterwerk van ons Nederlanders ;-)
"De Storm" is ook de moeite waard om te kijken, krijg je ook een indruk van hoe het in februari 1953 geweest moet zijn in Zeeland.
Desire (URL) - 03-05-’12 18:44
Dit is behoorlijk imposant. En de kracht van het water mag je nooit onderschatten.
tagrijn (URL) - 03-05-’12 20:49
ja dat ziet er echt kollosaaluit,dat is toch wel een stukje vakwerk.
bas (URL) - 03-05-’12 21:12
De Storm is echt een heel mooie en indrukwekkende film moet je zeker gaan kijken.
Ik ben eerlijk gezegd nog nooit op de Neeltje Jans geweest, toch eens doen.
Leidse Glibber (URL) - 03-05-’12 22:51
schitterende fotoreportage van dit "machtige" bouwwerk...

groeten
willy (URL) - 04-05-’12 12:07
Ik heb het boek gelezen, indrukwekkend en spannend.
Grappig te zien dat Hanny en jij toch zoveel verschillende foto's hier publiceren.
Jetske (URL) - 06-05-’12 23:22


(optioneel veld)
(optioneel veld)
1x maal invullen en ik krijg hopelijk weer alle reacties
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.